sila klik jika murah hati :)

Friday, 11 November 2011

tips menghadapi gundah gulana di saat musim hujan and baju tak kering-kering

Tips buat suri rumah yang sedang fenin kepala time ujan-ujan ujan.yea…
Assalamualaikum buat semua yang tengah mandi ujan..ade ke ?
Hujan hujan musim hujan. Hujan sekejap lepas tu panas, tiba tiba hujan rintik-rintik terus jadi ombak, mak bagi seposen, ayah bagi seposen, adik pegi cekolah, pen merah pen biru yu marah I lebiyu…yiiihaa..

Baju semua tak kering. Jadi amik inisiatif, hidup kena kreatif. Bila matahari yang pemalu yang suka berlindung di sebalik awan tu tiba-tiba munculkan diri , dengan kelajuan cahaya, sepantas kilat and selaju shutle Datuk Lee Chong Wei, terus pegi capai semua kain-kain yang dah siap di spin, yang tunggu masa nak sidai bawah sinaran suria je..sambil melompat keriangan, suruh abang-abang, kakak kakak or mak atau opah pun boleh jugak, mintak tolong setat ( start) kan keta (kereta) mintak pindah ke tempat yang betul-betul hot (bukan la neraka pulak.ish ! nauzubillah ! ). maksud saya yang comel ni, kat tempat yang kena panas la, kena cahaya matahari tanpa ragu-ragu dan segan silunya. 


faham ?


tak faham ye...

ni matahari...




eh, tersalah upload. jap ye, loading ni ..


oke, yang ni matahari yang pemalu tu. beliau akan sinarkan cahayanya ke bumi yang berbentuk sfera tu supaya bumi dapat haba, hidupan dapat meneruskan kehidupan dengan selesanya.
oke ?
paham dah ?
bagus ..senyom sikittt ..oke, pegi gosok gigi dulu.

ehem.pe tadi yea ? haa..kat mana cahaya matahari tu pegi, jadi kat situlah tempat yang tepat untuk di parking kereta tersebut. tak kisah la BMW or Toyota Vios or kancil sekalipun, tak kisah. aiman tak kisah oke.

pastu,,,

macam ni..tadaaa....




oke. ni contoh. best tak.? siyus syiokkk...baju cepat je kering. sebab secara teorinya, muatan haba tentu besi  kereta adalah rendah. macam jugak letak kuali atas api..maknanya, cepat panas and cepat sejuk.  sekejap je beliau ( encik kereta ) berada kat bawah cahaya matahari yang bukan suam suam kuku tu, terus panas kan ? (pe lis angguk) jadi, selepas hukum muatan haba tentu, kita apply teori sebelah menyebelah pulak. ahaha. mestila haba kereta tu akan diserap oleh baju-baju yang kita sidai kat atas tu. jadi, satu side baju tu akan kering ngn cepat. kena la selalu wat follow up ngan baju-baju kita tu. bila da kering 1 side, jadi cepat-cepat la alihkan. ha, dapat bayangkan ?

wee, kalau susah sangat nak imejin( imagine), ingat jje mamat hensem yang tengah bakar roti + daging burger tu..


macam mamat hensem ni..ehem.


lepas da masak satu side daging tu mesti punyalah dia nak balikkan ke sebelah lagi. sebab haba tersebut telah memasakkan daging tersebut la. eh..

jadi, maksudnya...kain = daging burger. aaa.. ikut konsep je. jangan la lepas ni dijamah pulak sume kain baju. oke . wink * saya dah cuba kat rumah di musim hujan yang tak menentu ni ^^ . eh. lupa pulak , pesanan dari pihak penaja botol air kitar semula cap ayam, " boleh cuba ini di rumah anda mahupun rumah opah sebelah mak atau ayah  ( ikut kesesuaian masa dan ketika) anda pasti mampu tersenyum gembira"

terima kasih encik matahari, terima kasih juga laman rumah mak, dan tak lupa juga kepada  Proton Wira kak long yang telah banyak berjasa mengeringkan baju-baju saya .weeee~

kini, tiada lagi baju tak kering di musim hujan. hahaha !

love yu all readers !

2 comments:

Anonymous said...

hoi mmg la best gila babas ko yer idea.... tp probnyer klu kt kg blh la ak wat tp klu kt hostel kete spe ak nk wat...... meh cini kete ko wawawa

aku~ said...

kalau kat hostel kereta warden la mungkin ? haha. ala, ckp je kat warden blanket kereta versi 2011 :P