sila klik jika murah hati :)

Monday, 17 December 2012

With you






With You Lyrics:



Allah,
I need Allah,
And the hearts all over the world tonight.
I said there’s hearts all over the world tonight



What can I do?
I need Allah,
And the hearts all over the world tonight.
I said there’s hearts all over the world tonight



Wish I was smarter, when I was younger.
Found something better - made me a winner and,
I’m so glad to be Yours!
It’s my life that you own.




I start my journey when You forgive me 
I swear my whole world stops.
You are in my heart and, I’m so glad that its fine 
You are One truly kind…



You lighten me!
(I) Feel it, through and through, and
For sure ya Rabbee, there ain’t nothing You can’t do!
Because if I got You,
I don’t need money!
I don’t need cars!
Lord, you’re my all!



And…Oh!
I’m into You my Lord,
No one else would do!
With every test you put me through,
the miracles, you help me do..
And now I know I can’t be the only one,
I bet there’s hearts all over the world tonight,
with the Love of their life who feel…what I feel when I’m



With You, with You, with You, with You, ya Rahman! 
With You, with You, with You, ya Raheem!



I don’t want nobody else
Without You there’s no one left and, 
the Master of judgment day,
I got to have Your love and I cannot do without,



If I got You,
I don’t need money!
I don’t need cars!
Lord, you’re my all!



Oh!
I’m into You my Lord,
No one else would do!
With every test you put me through,
the miracles, you help me do..



With You, with You, with You, with You, ya Rahman! 
With You, with You, with You, ya Raheem!



And I will never try to deny,
That You are my life,



Because if You ever let me go I would die!



So, I won’t front!
I don’t need another mission,
I just need you as my vision!
If I got You, I’ll be straight,
Rabbee I need you every day!



I need Allah…
And the hearts all over the world tonight,
I said there’s hearts all over the world tonight
What can I do?



I need Allah…
And the hearts all over the world tonight,
I said there’s hearts all over the world tonight



Rab ighfirly
Fantal kareemuu!



Wa3fu ya rabbee
Fantar raheemuu!



With You, with You, with You, with You, ya Rahman! 

With You, with You, with You, ya Raheem!

Sunday, 16 December 2012

Dah konvo dah die..

Amaran : Entry pendek!


Tahniah you. Dah konvo. Settle for Dip! Now 3rd Sem for Degree! I am looking forward to it! Hopefully, dipermudahkan segala urusan =) 

Me? Tunggu bulan 10 next year. Jenuh pejam, celik, makan, nyahtinja, etc baru dapat konvo. But on that time you dah sem 5. insyaAllah. Bila I grad degree, you pun nak abis degree dah.


Tapi takpe. Adalah hikmahnya tu . Kan? Btw, congrats again. Hopefully, I can attend your Degree's convocation day! Love you. ^_^


Thanks for reading XD

Today is 17 December 2012.

Orang cakap jangan banyak pikir. Nanti cepat tua. Orang jugak cakap, orang yang tak suka berfikir ni cepat nyanyuk. Ok compare those two statement ''orang kata'', i prefer # two. Biar tua asalkan tak nyanyuk. HOHO. Tua tetap tua. Masa berjalan setiap kali kita bernafas. Sesaat, dua saat. Dan oleh sebab itu, yup, kita semua akan tua. It is numbers that we cannot argue right? Sebab tu I Love Math. Tapi tak pasti la kalau Math tu suka I ke tak. Tak kisahlah. Yang pastu Mat suka I. *tetibe! Tadi bukak emel. And got this;


and also CELCOM. Thank you. Tak pernah lupa birthday aku. Terharu tauuu. (rolling eyes) . 
 Pagi tadi. Yup big thanks to celcom. hampir terlupa.Today is 17 december. almost near to my birthday. 
2 Birthdays a year. Tak tau la kesilapan teknikal yang bagaimana harus aku terangkan. Kat sijil lahir & ofkos i/c lain dari yang sebenar. Tapi the real birthday is not on the date yang Celcom & Maxis selalu bagi call & sms free tu. Actually it is ten days after the day. So bila dapat sms dan call free on the whole week tu, rasa sebu nak call orang. Sebab tak rasa best pun.


But the fact is, i love my birthday date! Motif? yeah. Betul. Orang maths memang suka ya amat berkira2.
Bayangkan orang tengah countdown untuk tahun baru, tapi aku countdown utk my birthday. See? I am exclusive! Thehehe. 


Saya Nor Syuhadah is 23 tahun ni =)
Huwaa. Old enough ke? Whatever. Ada makcik tu asyik cakap adik aku tu lah kakak aku. Nampak tak? Padahal adik aku 19, aku 22, 11bulan. hihi. Sorry adik. Kakak hang ni memang tak matang. Suka main-main. Harap maklum.

Then makcik tu cakap : La, ingatkan baru 19, anak makcik baru 19 tapi dah nampak macam 20, 21.
Aku: Err yeke. (malu2 kekeke)
Makcik tu: Ye betul. Bak 2 Kupang (sebab puji tadi) #Sigh.

Ok makcik tu sebenarnya taknak aku perasan sangat sebab tak elok la anak dara berangan kan. (ayat cover)

Tak kisahlah.Janji aku nampak muda daripada adik. Hiks. Sory again =P

Berbalik kepada tarikh2 tadi tu. Baru ja celebrate birthday, bangun pagi lusanya dah terasa tak best balik. Bukak je mata dah mengeluh " Uh.. Today I'm 24" 

Ok then. Never mind! Smile always, and you will always look young~

Hoyeah.. We are young ! =D




Thanks for reading! XD


Thursday, 13 December 2012

Fitri


Fitri, fitrah. back to fitrah. (aidil fitri). Well,,, fitrah manusia tu nakkan something positive.. yang baik kan? Terfikir. Ade ke manusia yang terdetik " nak jadi jahat" atau " nak sejahat setan hari ni". Err, I guess no. tak da. (geleng-geleng kepala dengan yakinnya) Me also. Nak jadi baik. Everyday. Every second. Hu. kalaulah orang faham.. 

Tapi kenapa The World tak faham? Kenapa mesti mereka mempersendakan niat suci aku dan kawan-kawan yang lain iaitu yang nak jadi baik mengikut kehendak fitrah tu? Mereka reka fesyen2 yang mencolok mata. Homegad. Sisi jahat aku akan kata. Lawa gila fesyen tu. And mulalah otak aku berangan bagai dengan fesyen camtu. Lawa ke kalau pakai cenggitu? Pastu lupa diri. Beli. Order online. Order sampai. Test baju, tudung. Memang tak menepati syariat tapi hati kata "lawa". Tangkap gamba. Upload kat Facebook. Like. Like. Like lagi. Rasa hot. 55Likes. Uh. Rasa berkobar2 macam retisss. 

" Lawa la you ni." 
" Macam retiss youu..."
"Comel gila. nak berkenalan boleh?"
"Kucing you ke yang kat belakang tu?" err

Whatever. Semua pujian memberangsangkan. Takda sekomen pun yang cakap:

"kau apahal pakai camni? Dedah aurat sana sini? Tak takut dosa?"

tak pun macam ni:

"Tau dah lawa. Tak payah upload kat sini, tak manis. Allah tak suka"
"Gambar ni tak heret kau ke syurga pun. mati tak tau bila"

well, "mati tak tau bila" Pernah dengar tak ayat ni : "Orang yang paling pandai adalah orang yang mengingati mati" Kalau ada orang cakap macam tu kat aku, mesti aku akan - tumbs up! its true. Org pandai takkan lalai. Bila dia ingat mati dia takkan lalai. Dia takkan ada masa nak beli online baju baju yang tak tepati syariat. 

"saya tak cukup sedia lagi untuk berubah"

Sampai bila nak bersedia sayangku. Time and tide wait for no man. Malaikat pun takkan tanya kita dah bersedia ke belum sebelum dia tarik nyawa kita? Tak tanya kan. Tau2 je dah terpisah nyawa dari badan.

Yes. Untuk berubah. you kena kuat. You kena tahu, yang you sebenarnya hebat. You kena kecikkan mata ataupun tutup terus mata dari memandang semua fesyen dan muzik yang melalaikan tu.Fesyen tak salah. Tapi biarlah yang bertepatan dengan syariat.

copy cat dari sini : Elle Zada

See. Cover semua. Dada, belakang. Baju longgar. Tak nampak susuk tubuh. Tak jarang . cantik kan? Sejuk mata memandang. 

Some tips to share with you all untuk menutup aurat :-

1. TAHU
Langkah pertama ialah ilmu. Penting bagi Muslimah mengetahui batasan aurat, ciri-ciri pakaian yang menutup aurat, siapa mahram dan siapa ajnabi, hukum hakam berkenaan aurat dll.

2. SEDAR
Bahawa tuntutan syariah ini amat perlu dan penting untuk dilaksanakan sesempurna mungkin. Jangan sambil lewa dan acuh tak acuh. Soal halal haram adalah perkara besar.

3. SYIAR
Setiap agama ada imejnya. Imej wanita Muslimah dapat dikenali melalui ciri-ciri pakaian yang menutup aurat.

4. FUNGSI CERMIN
Sebelum melangkah keluar rumah dengan yakin, tanyalah cermin, “Wahai cermin, adakah hari ini aku berpakaian menutup aurat?”

5. ASINGKAN
Asingkan pakaian kepada dua kriteria; sesuai atau tidak dipakai di hadapan ajnabi. Pakaian yang seksi misalnya masih boleh dipakai tetapi hanya apabila bersendirian atau di hadapan suami.

6. MALU
Wanita yang tidak biasa mendedahkan aurat di hadapan lelaki ajnabi akan berasa malu, takut, gelisah dan sebagainya walau sekadar bermimpi tidak bertudung.

7. SAHABAT
Bersahabat dengan WANITA yang SOLEHAH boleh menguatkan pendirian dan langkah seseorang wanita yang ingin berusaha mengubah penampilan.

8. EKSKLUSIF
Semua wanita itu cantik. Jika tidak manakan wanita menjadi senjata iblis melemahkan kaum lelaki. Namun kecantikan dan keindahan tersebut Allah kurniakan sebagai milik eksklusif wanita itu dan suaminya sahaja. Jadi usah dipertontonkan aurat dan perhiasan secara percuma jika suami pun perlu membayar mahar untuk memilikinya.

9. BANYAK MANFAAT
Wanita yang menutup aurat hakikatnya akan melangkah keluar rumah dengan selamat. Mereka tidak perlu merisaukan mata liar yang memandang.

(solusi, isu 26)




But here, some tips originally from me:-

1. Jangan lupa stokin. Selalu orang tak amik kisah pasal stokin ni kan?

 

2. Pakai baju yang bertepatan dengan syariat. Even da pakai baju pun. Tanya roomate, housemate, sibling or whatever~ "jarang tak tudung ni?" "nampak bentuk badan tak?" "cover tak tudung i ni?"

3. Ingat selalu. Bahawasanya '' Selangkah anak perempuan keluar dari rumah tanpa menutup aurat, maka selangkah juga ayahnya itu hampir ke neraka. ''. And I bet, tak kan kita tak sayang ayah kita? abang2 kita? Kasihan kan. Sebab kita mereka pun terheret ke neraka. T_T

So, itulah tips simple from me! 

Selamat beramal. =) 

Thanks for reading! XD

cerita dah abis praktikal plok!

ok dah habis praktikal. study dah abis. bye2 UUM, bye2 lecturer2 berkaliber UUM sekalia. muah2 u ols. T_T sekarang iols bersendirian merawat hati yang sepi di hujung kampung.


ohh naa kasuma jiwakuuuuuu mari Obatiiiiiiiiiiiiiii Rindu hambaaa...

ok best kan? best kan lagu tu Tijah? Terima kasih Tijah sebab angguk (even though muka macam cicak tertelan ubat nyamuk).

Bila dah setel study, (hanya tunggu masa nak konvo) terasa ya Rabbiiii rindu ya amat kat zaman berhingus dan comel tu. Huh, berkejar ke kelas, berpeluh ketiak, masuk kelas, air-cond best, abis kelas, keluar berkejar ke bus stop berebut2 naik bus, balik bilik, tengok memo, ada test esok rupa2nya and terus buat muka *homegaddd then otomatik tengok movie sambil berpegang teguh pada prinsip "No Last Minute Study" padahal kau tu memang malas study. muehehe

comel kan jadi student yang clumsy tapi malas tapi taknak study tapi nak makan tido, online tapi taknak mandi tapi absolutely disayangi lecturer. haha memang taklah! Kita yang sayang lecturer sebab bagi markah untuk attendance =P

 

students life memang owsemm sgt. i love it. sebab tu berangan nak apply master pulak pasni walaupun duit takda. Kerja taknak. Dah kerja asyik online je kat office kan. memang cemerlang. *angkat kening

well, tak kisah la takda duit ke hapa. sebab memang nekad nak amik master. and taknak kerja, taknak pegi interview. Korang bos-bos, abang-abang besar jangan berangan nak hire aku sbg pekerja korang. haha. belagak nak mati punya statement. 

 Pasal takda duit tu (berapa kali dah aku ulang aku takda duit ni?) memang la. semalam mesej cik yat. 

me: yuran master berapa ringgit? 
cik yat: 2k - 3k per sem 
me: ouh. mahal gila. mana aku nak cekau duit *pengsan lima saat

tapi, bila pikirkan balik... Allah kan ada. Rezki tu akan muncul bila2 kalau kita yakin. At da same time, opkos la kena usaha jugak. (pasni habis la semua duit simpanan. ) well, tak perlu mengeluh. tak selesaikan masalah. *senyum kambing

 


Kambing? Pagi2 lagi aku da kuar rumah dengan kelam kabutnya sambil pegang bekal roti canai, tiba- tiba lembu ayah (mak tua nama diberi ) pandang aku. Aku pandang dia balik. And dia pandang bekal aku bawak. Aku pun memandang ke arah yang sama. *Bunyi itik dan ayam berbual

 

*gambar hiasan

Beliau ni (Mak Tua) memang gila. Gila Durian, gila cempedak. gila pisang. Pastu haritu musim durian mengada ngada taknak makan rumput. nak makan durian. Pastu taknak buka sendiri. Mengada gila. Ayah jugak kena bukakan durian tu. Lagi, aku jugak dapat layanan yang sama dari ayah. Homegad. Aku dah disamakan dengan Mak Tua. Grr. Tak syok. 

Ok sekarang memang tak dapat la kaw yang Cow tu ROTI CANAI yang aku buat bekal ni. tak mungkin terjadi. PAstu sebabkan beliau kena ikat, aku pun panggil la beliau (walaupun aku dah lewat!)  sambil tunjuk tunjuk bekal yang aku bawak tu kat beliau. Dan, beliau cuma buat lembunya tanpa sedikit pun menoleh ke arah aku yang tengah eksaited tu. Huh. Dasar lembu. 

Tapi tak pe. Beliau comel jugak. Bye!

Thanks for reading ! XOXO